робоча програма з курсу проблеми теорії держави і права
Робоча програма з курсу проблеми теорії держави і права 2012-2013 н.р.
Опис навчальної дисципліни
 

Найменування показників

Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

денна форма навчання

заочна форма навчання

Кількість кредитів  – 3

Галузь знань

0304 Право

(шифр і назва)

Нормативна

(за вибором)

 

Напрям підготовки

_______________________

(шифр і назва)

Модулів – 2

Спеціальність (професійне

спрямування):

8.03040101 Правознавство

 

Рік підготовки:

Змістових модулів – 2

9-й

Загальна кількість

годин – 108

2012-й

Лекції

Тижневих годин для денної форми навчання:

аудиторних – 2

самостійної роботи студента - 3

Освітньо-кваліфікаційний рівень:

магістр

 

26 год.

 год.

Практичні, семінарські

22 год.

 год.

Лабораторні

 год.

 год.

Самостійна робота

60 год.

 год.

Вид контролю:

диф. залік

 

Мета та завдання навчальної дисципліни
Мета курсу:

Метою навчального курсу «Актуальні проблеми теорії держави та права» є завершення формування теоретико-методологічної бази у студентів відносно таких політико-правових явищ як право та держава. У певній мірі даний курс є продовженням курсу «Теорія держави і права», однак за певними відмінностями. Якщо курс «Теорія держави і права» покликаний сформувати у студентів перших курсів основи праворозуміння та правової культури і підготувати до вивчення основних галузевих дисциплін, то курс «Актуальні проблеми держави і права» призначений для формування сучасного світогляду студента на проблеми діалектики права та держави з мето їх застосування у професійній діяльності.

Завдання курсу:

  • Теоретичні - відновлення та закріплення загальних уявлень студентів про право та державу, їх формах та ролі у житті суспільства, перетворення цих уявлень у поглиблені та системні знання про діалектику права та держави;
  • Практичні - формування умінь та навичок професійного мислення, аналізу та узагальнення отриманих протягом навчання юридичних знань, виявляти та вирішувати різноманітні загальні та галузеві як теоретичні так і практичні проблеми держави та права.

 

Перелік знань та умінь студентів

 

Знати: закономірності функціонування та історичного розвитку права і держави, взаємозв’язку держави та права й інших сфер життя суспільства та людини, понятійний та категоріальний апарат теорії держави та права, еволюцію і співвідношення сучасних державних і правових систем, основні проблеми сучасної держави і права і сучасні політико-правові доктрини;

Вміти: використовувати у практичні діяльності і у аналітичних дослідженнях юридичну методологію; оперувати юридичними поняттями і категоріями; здійснювати аналіз юридичних фактів та правових відносин, що виникають у зв’язку з ними; аналізувати, тлумачити і вірно застосовувати правові норми.

Володіти: юридичною термінологією; навичками самостійної роботи з правовими, у тому числі нормативно-правовими актами; навичками порівняльного аналізу правових явищ різних правових систем; аналізу правозастосовної й правоохоронної практики; вирішення правових проблем і колізій

Програма навчальної дисципліни

ПЕРШИЙ ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ

«Актуальні питання державознавства»

 

Тема 1. Відбиття процесу походження держави і права у різних теоріях та вченнях.

Теоретична і політико-практична значущість вивчення процесу виникнення держави і права. Основні причини виникнення великої кількості теорій походження держави і права. Особливості  природно-правової теорії. Основні положення договірної теорії походження держави. Відображення процесу утворення держави і права у теорії насильства. Патріархальна, психологічна, органічна, расова, патримоніальна теорії походження права та держави.

 

Тема 2. Проблеми визначення поняття держави і встановлення її основних ознак.

Позитивістський та лібертарний підхід до держави. Ознаки держави. Багатогранність держави і проблеми визначення його поняття. «Теорія трьох елементів».

Сутність і явище, форма та зміст, соціальне призначення держави. Проблеми типології держави. Формаційний та цивілізаційний підходи до класифікації держав. Особистісний підхід у типології держави і права. Зміст держав різних історичних типів (епох).

 

Тема 3. Проблеми підвищення ефективності функціонування державного апарату.

Сучасні підходи до розуміння функцій держави як основних напрямків його діяльності, в яких розглядається його соціальна сутність і призначення у суспільстві.

Взаємозв’язок функцій держави з її сутністю, соціальним призначенням і основними задачами. Класифікація функцій держави. Правові і організаційні форми здійснення функцій держави.

Проблеми розуміння механізму держави (державного апарату). Принципи організації і діяльності державного апарату. Джерела, роль і призначення теорії розподілу влад. Різноманітність поглядів на теорію розподілу влад на Заході. Теорія розподілу влад та українська сучасність.

Державний орган як складова частина державного апарату. Види державних органів.

 

Тема 4. Теоретичні та методологічні питання вивчення форм держави.

Актуальні підходи до форми держави. Форма держави як цілісна політико-правова характеристика державної влади, що виражає її структурну і територіальну організацію, способи забезпечення функціонування і зворотний зв'язок з населенням країни.

Елементи форми держави. Різноманітність форм держави. Форма правління. Поняття та види монархій. Поняття та види республік. «Закономірні» і «незакономірні» форми правління. Особливості змішаних форм правління. Форма державного устрою. Унітарні держави, федерації, конфедерації. Принципи побудови федерацій. Політичний (державний) режим. Демократичні й антидемократичні режими.

 

Тема 5. Правова держава і громадянське суспільство: сучасні підходи.

Правова держава:історія ідей та сучасність. Ознаки правової держави. Примат права над державою. Поділ влади в правовій державі. Взаємна юридична відповідальність людини і держави. Гарантованість прав і свобод громадян. Конституційна модель правової держави в Україні.

Поняття та елементи громадянського суспільства. Принципи та умови формування громадянського суспільства. Громадянське суспільство, право і держава. Взаємодія правової держави і громадянського суспільства. Основні етапи, тенденції і перспективи розвитку права і держави у громадянському суспільстві.

 

другий ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ

«сучасні питання правознавства»

 

Тема 1. Теоретичні проблеми праворозуміння і формування змісту права. Принципи права.

Походження права: конкретизація проблеми. Соціонормативна культура первісності. Регулятивна система первісного суспільства: мононорма або архаїчне право? Архаїчне право з позицій юридичної етнології та юридичної антропології. Сутність і явище, форма і зміст у праві. Загальне, особливе й одиничне в праві. Загальні закономірності та особливості виникнення права.

Типологія праворозуміння. Класичні методологічні підходи до праворозуміння. Сучасні теорії праворозуміння у вітчизняній юриспруденції другої половини XX - початку XXI століття. Проблеми теоретичних підходів до права в рамках сучасних правових систем.

Сутність права. Класове і загальнолюдське в праві. Право як воля законодавця. Право як мистецтво добра і справедливості. Право - інструмент суспільного компромісу, міра свободи. Ознаки права.

Генезис принципів права. Поняття й найголовніші ознаки принципів права. Класифікація і види принципів права.

 

Тема 2. Проблеми загальної теорії джерел права.

Поняття і види форм (джерел) права. Джерела романо-германського права: поняття, види, класифікація. Основні джерела англосаксонського права: поняття, види, прецедент. Місце і роль закону в системі джерел романо-германського права. Закони в системі англосаксонського права.

Судова практика як джерело українського права.

 

Тема 3. Правові відносини у сучасному право розумінні.

Поняття правових відносин та їх основні види. Передумови виникнення правовідносин. Склад правовідносин. Суб'єктивне право і юридичний обов'язок-утримання правовідносини. Суб'єкти права: поняття і класифікація. Правосуб'єктність. Обмеження дієздатності.

Особистість як суб'єкт права. Державні органи як суб'єкти правовідносин в Україні. Юридичні особи. Об'єкти правовідносин. Види об'єктів правовідносин.

Юридичні факти. Види і класифікація юридичних фактів. Юридичні конструкції. Правові презумпції. Юридичні фікції. Аксіоми права. Правова символіка.

 

Тема 4. Питання дієвості механізму формування права.

Поняття правотворчості та її принципи. Правотворчість і формування права. Види правотворчої діяльності в Україні. Основні стадії правотворчого процесу.

Міжнародні стандарти як невід'ємний елемент правотворчості і форма українського права. Технічна нормотворчість і її зв'язок з правотворчістю. Проблеми локальної нормотворчості.

Поняття і значення юридичної техніки. Проблеми вдосконалення законодавчої техніки в сучасних умовах.

 

Тема 5. Проблеми сучасної системи права і системи законодавства.

Основні системні поняття в теорії і практиці позитивного права. Співвідношення системи права та системи законодавства. Структура системи права. Співвідношення внутрішньодержавного і міжнародного права. Роль міжнародного права і національних систем у вирішенні глобальних проблем сучасності. Концепція примату міжнародного права. Форми взаємодії внутрішньодержавного і міжнародного права.

Особливості системи законодавства сучасної України. Теоретичні проблеми окремих галузей українського законодавства.

Поняття, особливості та види систематизації законодавства. Інкорпорація нормативно-правових актів. Поняття та види кодифікації в Україні. Консолідація та облік законодавства. Використання електронно-

обчислювальної техніки для систематизації нормативно-правових актів.

 

Тема 6. Проблеми ефективності дієвості права.

Поняття реалізації норм права. Форми реалізації. Застосування права. Принципи і стадії процесу застосування норм права. Основні вимоги до правозастосовчої діяльності органів держави, посадових осіб. Акти застосування норм права: поняття, класифікація, обґрунтованість і ефективність. Відмінність правозастосовних актів і нормативно-правових. Управлінські правозастосовні акти. Відмінність правозастосовних актів від актів здійснення персональних прав та обов'язків.

Дія нормативно-правових актів у часі, просторі і по колу осіб.
Поняття тлумачення права. Необхідність і значення тлумачення права. Види і способи тлумачення права. Тлумачення права по обсягу. Тлумачення права по суб'єкту. Акти тлумачення норм права: поняття і роль у механізмі правового регулювання. Прогалини в праві. Способи їх заповнення в практиці застосування юридичних норм. Застосування права за аналогією. Правозастосовні помилки: причини і шляхи усунення.

 

Тема 7. Проблеми правової свідомості та правової культури на сучасному етапі.

Поняття правосвідомості як сукупність правових знань і поглядів, почуттів і установок, що виражають суб'єктивне відношення індивідів і соціальних груп до чинного та бажаного права. Функції правосвідомості. Роль правосвідомості в правотворчій діяльності та реалізації права. Взаємозв'язок права і правосвідомості.

Структура правосвідомості в українському суспільстві. Проблеми деформації правосвідомості. Правовий нігілізм. Правовий фетишизм. Проблеми розуміння сутності та структури правової культури. Показники рівня правової культури суспільства і особистості. Правове виховання: система та її елементи. Проблеми ефективності правового виховання. Формування поваги до діючого українського права як фактор становлення правової держави. Місце юриста та правової освіти у становленні українського громадянського суспільства.

 

Тема 8. Законність, правомірна поведінка, правопорушення і юридична відповідальність в системі сучасних проблем правового регулювання.

Поняття і сутність законності. Принципи законності. Гарантії законності. Правопорядок і його співвідношення із законністю. Законність і правопорядок як об'єктивна вимога соціально-економічного і духовного розвитку суспільства.

Співвідношення законності і демократії, законності і доцільності. Законність і державна дисципліна. Роль конституційної юстиції у зміцненні законності.

Система забезпечення законності і правопорядку. Громадська безпека.

Поняття правомірної і соціально-значущої поведінки.

Поняття, види, соціальна природа та юридична характеристика правопорушень. Казус. Склад правопорушення.

Методологічні проблеми юридичної відповідальності. Зміст (обсяг) поняття «юридична відповідальність». Цілі і принципи юридичної відповідальності.

Структура навчальної дисципліни
 

Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

денна форма

Заочна форма

усього

у тому числі

усього

у тому числі

л

п

лаб

інд

с.р.

л

п

лаб

інд

с.р.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Змістовий модуль 1. Актуальні питання державознавства

Тема 1. Сучасні підходи до праводержавознавства. Проблеми предмета і метода теорії держави та права.

 

5

0

0

0

0

6

 

 

 

 

 

 

Тема 2. Відбиття процесу походження держави і права у різних теоріях та вченнях

8

2

2

0

0

4

 

 

 

 

 

 

Тема 3. Проблеми визначення поняття держави і встановлення її основних ознак.

8

2

2

 

 

4

 

 

 

 

 

 

Тема 4. Проблеми підвищення ефективності функціонування державного апарату.

10

2

2

 

 

6

 

 

 

 

 

 

Тема 5. Теоретичні та методологічні питання вивчення форм держави.

8

2

2

 

 

4

 

 

 

 

 

 

Тема 6. Правова держава і громадянське суспільство: сучасні підходи

10

2

2

 

 

6

 

 

 

 

 

 

Разом за змістовим модулем 1

50

10

10

 

 

30

 

 

 

 

 

 

Змістовий модуль 2

 сучасні питання правознавства

Тема 1. Теоретичні проблеми праворозуміння і формування змісту права. Принципи права.

6

2

2

 

 

2

 

 

 

 

 

 

Тема 2. Проблеми загальної теорії джерел права.

6

2

0

 

 

4

 

 

 

 

 

 

Тема 3. Правові відносини у сучасному праворозумінні.

6

2

2

 

 

2

 

 

 

 

 

 

Тема 4. Питання дієвості механізму формування права.

8

2

0

 

 

6

 

 

 

 

 

 

Тема 5. Проблеми сучасної системи права і системи законодавства

8

2

2

 

 

4

 

 

 

 

 

 

Тема 6. Проблеми ефективності дієвості права.

8

2

2

 

 

4

 

 

 

 

 

 

Тема 7. Проблеми правової свідомості та правової культури на сучасному етапі

8

2

2

 

 

4

 

 

 

 

 

 

Тема 8. Законність, правомірна поведінка, правопорушення і юридична відповідальність в системі сучасних проблем правового регулювання.

8

2

2

 

 

4

 

 

 

 

 

 

Разом за змістовим модулем 2

58

16

12

 

 

30

 

 

 

 

 

 

Усього годин

108

26

22

 

 

60

 

 

 

 

 

 

 

Теми семінарських занять
Тема 1. Відбиття процесу походження держави і права у різних теоріях та вченнях (2 години).

Тема 2. Проблеми визначення поняття держави і встановлення її основних ознак (2 години).

Тема 3. Проблеми підвищення ефективності функціонування державного апарату (2 години).

Тема 4. Теоретичні та методологічні питання вивчення форм держави (2 години).

Тема 5. Правова держава і громадянське суспільство: сучасні підходи (2 години).

Тема 7. Теоретичні проблеми праворозуміння і формування змісту права. Принципи права (2 години).

Тема 8. Правові відносини у сучасному праворозумінні (2 години).

Тема 9. Проблеми сучасної системи права і системи  законодавства (2 години)

Тема 10. Проблеми ефективності дієвості права (2 години)

Тема 11. Проблеми правової свідомості та правової культури на сучасному етапі (2 години)

Тема 12. Законність, правомірна поведінка, правопорушення і юридична відповідальність в системі сучасних проблем правового регулювання (2 години).

Самостіна робота
Тема 1. Сучасні підходи до праводержавознавства. Проблеми предмета і метода теорії держави та права.

Тема 2. Відбиття процесу походження держави і права у різних теоріях та

Тема 3. Проблеми визначення поняття держави і встановлення її основних ознак.

Тема 4. Проблеми підвищення ефективності функціонування державного апарату.

Тема 5. Теоретичні та методологічні питання вивчення форм держави.

Тема 6. Правова держава і громадянське суспільство: сучасні підходи

Тема 6. Теоретичні проблеми праворозуміння і формування змісту права. Принципи права.

Тема 7. Проблеми загальної теорії джерел права.

Тема 8. Правові відносини у сучасному праворозумінні.

Тема 9. Питання дієвості механізму формування права

Тема 10. Проблеми сучасної системи права і системи законодавства

Тема 11. Проблеми ефективності дієвості права.

Тема 12. Проблеми правової свідомості та правової культури на сучасному етапі

Тема 13. Законність, правомірна поведінка, правопорушення і юридична відповідальність в системі сучасних проблем правового регулювання.

Методи навчання
Комплексне використання різноманітних методів організації і здійснення навчально-пізнавальної діяльності студентів та методів стимулювання і мотивації їх навчання, що сприяють розвитку творчих засад особистості майбутнього фахівця з правознавства з урахуванням індивідуальних особливостей учасників навчального процесу й спілкування.

З метою формування професійних компетенцій широко впроваджуються інноваційні методи навчання, що забезпечують комплексне оновлення традиційного педагогічного процесу. Це, наприклад, робота в малих групах, опрацювання дискусійних питань, метод проектів, творчі завдання.

Методи контролю
Педагогічний контроль здійснюється з дотриманням вимог об’єктивності, індивідуального підходу, систематичності і системності, всебічності та професійної спрямованості контролю.

Використовуються такі методи контролю (усного, письмового), які мають сприяти підвищенню мотивації студентів-майбутніх фахівців до навчально-пізнавальної діяльності. Відповідно до специфіки фахової підготовки перевага надається усному, практичному і тестовому контролю.

Рекомендована література
Базова
  1. Алексеев С.С. Теория права. – М. ,1995. – 668 с.
  2. Ведєрніков Юрій Анатолійович, Папірна Алла Віталіївна. Теорія держави і права: навч. посібник. — К. : Знання, 2008. — 333с.
  3. Венгеров А.Б. Теория государства и права: Учебник для юридических вузов.- М.: Новый Юрист, 1998. – 624 с.
  4. Глущенко В.В. Теория государства и права: системно-управленческий подход. Г. Железнодорожный, Моск. обл.: ООО НПЦ «Крылья», 2000. – 416 с.
  5. Гусарев С.Д, Олійник Ю.А., Слюсаренко О.Л.Основи загальної теорії держави і права. - К.,1998. – 540 с.
  6. Гусарев С.Д.,Олійник А.Ю., Слюсаренко О.Л.,Загальна теорія держави і права. (Терміни, визначення, елементи змісту) Навчальний посібник . К – 1998. – 237 с.
  7. Загальна теорія держави і права: [Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів]/ За ред. М.В. Цвіка, В.Д. Ткаченка, О.В. Петришина. – Харків: Право, 2002. – 432 с.
  8. Загальна теорія держави та права / За ред. В.В. Копейчикова. – К., 1997.  – 356 с.
  9. Зайчук О. В., Заєць А. П., Журавський В. С., Копиленко О. Л., Оніщенко Н. М.. Теорія держави і права. Академічний курс: підручник / О.В. Зайчук (ред.), Н.М. Оніщенко (ред.). — 2-ге вид., переробл. і доп. — К. : Юрінком Інтер, 2008. — 688c.
  10. Кельман М.С., Мурашин О.Г., Хома Н.Л. Загальна теорія держави та права: підручник. – Львів: “Новий світ”, 2003. – 584 с.
  11. Колодій А.М., Копейчиков В.В., Лисенков С.А., Пастухов В.П., Сумін В.О., Тихомиров О.Д. "Теорія держави і права".- К.: Юрінформ, 1995р.- 425 с.
  12. Котюк В.О. Теорія права: курс лекцій: навч. пос. для юрид. фак. вузів.- К.: Вен турі, 1996.- 208 с.
  13. Лазарев В.В., Липень С.В. Теория государства и права. – М., 1998. -  464 с.
  14. Лившиц Р.З. Теория права. Учебник. - М., 1994. с. 530
  15. Общая теория права и государства: Учебник/ Под ред.В.В. Лазарева.- 3 – е изд; перераб. и доп.- М.: Юристъ, 2001. – 520 с.
  16. Скакун О.Ф. Теория государства и права. -  Х., 2000. – 642 с.
  17. Сурилов А.В. Теорія государства и права: Учеб. пос.- К.: Одеса: Выш. шк.- 1989.- 439 с.
  18. Теория государства и права /Под. ред. Н.И. Матузова и А.В. Малько. – М.,1999. с. 480
  19. Теория государства и права. Учебник для юридических вузов и факультетов. Под ред. В.М. Корельского и В.Д. Перевалова. – М.: Издательская группу НОРМА-ИНФРА-М, 1998. – 570 с.
  20. Хропанюк В.Н. Теория государства и права: Учебное пособие для высших учебных заведений /Под ред. проф. В.Г.Стрекозова. - М., 1993. – 574 с.
Допоміжна
  1. Гнілорибов В.В. Проблеми взаємовідносин Верховної Ради України та Президента України//Парламентаризм в Україні: теорія та практика Матеріали міжнародної науково-практичної конференції. - Інститут законодавства ВР.- Київ.- 2001.-649с.- С.158
  2. Авер’янов В.  Організація виконавчої влади: необхідність усунення внутрішніх суперечностей// Право України. – 2009. - № 5. – С. 30-35.
  3. Авер’янов В.Б., В.Н.Денисов. Законодавство: проблеми ефективності. - Київ, Наукова думка, 1995.- 229с.- С.15
  4. Алексеев С.С. –Государство и право, М – 1996. – 319 с.
  5. Алексеев С.С. Право: азбука – теория – философия: Опыт комплексного исследования. – М.: «Статут», 1999. – 712 с.
  6. Баранов В.М. Истинность норм советского права. Проблемы теории и практики.- Саратов.-1989.- 400 с.- С.249
  7. Борщевський І.В. Право в системі соціальних норм / І.В. Борщевський// Вісник Одеського державного університету. – 2008. - № 13/9. – С. 5-13.
  8. Вехорев Ю.А. Типология государства. Цивилизованные типы государства// http://www.unn.ru/rus/books/vestnik3/stat3.htm.
  9. Воронов М.М. Правові акти законодавчої влади в Україні. Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук. Харків.1997.
  10. Вступ до теорії правових систем / За заг. ред. О.В. Зайчука, Н.М.Оніщенко. – К.: Юридична думка, 2006. – 432 с.
  11. Гегель Г.В. Философия права//История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.450.
  12. Георгій Андрузський. Начерки конституції республіки (1850)//История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.708.
  13. Головатий С. Верховенство права, або ж Правовладдя: вкотре про доктринальні манівці вітчизняної науки. – Право України. – 2010. – №5.- С. 64-75.
  14. Грищенко А.В. Роль концептуальних основ конституціоналізму та конституційного контролю у забезпеченні верховенства закону//Вісник Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок України. - 2001.-№1.-С.33-43.
  15. Джон Локк. Два трактата о правлении.//История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.200-201.
  16. Дудар С.К. Посилення законодавчої функції Верховної Ради України як один із центральних напрямків становлення та розвитку українського парламентаризму//Парламентська реформа: теорія та практика. Збірник наукових праць Інституту законодавства Верховної Ради України. Київ.- 2001.- 288с.-С.167.
  17. Иммануил Кант. Метафизика нравов.//История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.412-413.
  18. Иммануил Кант. Метафизика нравов.//История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.412-413.
  19. Кикоть. Роль парламенту в організації діяльності органів виконавчої влади України//Парламентаризм в Україні: теорія та практика Матеріали міжнародної науково-практичної конференції. - Інститут законодавства Верховної Ради України.- Київ.- 2001.-649с.- С. 207.
  20. Кистяковский Б. Социальные науки и право// История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.827.
  21. Ківалов С.В., М.П.Орзіх. Основи правознавства. Навчальний посібник.- Київ.-2000.- С.16.
  22. Козюбра М.І.  Принципи верховенства права і правової держави/ М.І. Козюбра // Наукові записки: Юридичні науки. – Т.64. – 2007. – С. 3-9
  23. Копейчиков В.В. Сучасна Українська національна ідея: особистість, суспільство, право, держава//Вдосконалення законодавства України у сучасних умовах. Київ.- 1996.    с.- С.39.
  24. Лавренюк В.М. Право і християнство як чинники реалізації прав людини/ В.М. Лавренюк// Вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. – 2009. - № 4. – С. 379-385.
  25. Лемак В. Принцип верховенства права в Україні: основні загрози// Право України. 2010. – №3.- С. 44-51.
  26. Лисенков С.Л., Ю.І.Крегул. Різноманіття підходів до право розуміння: передумови і значення.// Вдосконалення законодавства України в сучасних умовах. Збірник наукових статей Інституту законодавства Верховної Ради України.- Київ.- 1996.- С.48.
  27. Майданние О. Парламентський контроль за функціонуванням  виконавчої влади в Україні: Питання теорії// Право України. – 2010. - № 5. – С. 102-108.
  28. Марк Тулий Цицерон. Диалоги.//История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.51.
  29. Мацюк А.Р., П.Ф. Мартиненко, Є.А.Тихонова, А.П.Заєць. Правнича природа законодавчих актів і методичні та практичні аспекти законотворчого процесу// Вдосконалення законодавства України в сучасних умовах. Збірник наукових статей Інституту законодавства Верховної Ради України. - Київ. - 1996.- с.- С.78-79.
  30. Мицкевич А.В. Правотворчество в СССР.-Москва.-1974.- 312с.-С. 39.
  31. Назаренко Є.В. Пріоритетність загальновизнаних принципів і норм міжнародного права – принцип правової реформи в Україні//Законодавство України та міжнародне право (проблеми гармонізації). Збірник наукових праць Інституту законодавства Верховної Ради України. - Київ.-1998.-    с.-С.37-40.
  32. Назаренко Є.В. Пріоритетність загальновизнаних принципів і норм міжнародного права – принцип правової реформи в Україні//Законодавство України та міжнародне право (проблеми гармонізації). Збірник наукових праць Інституту законодавства Верховної Ради України. - Київ.-1998.- 54с.-С.37-40.
  33. Нерсесянц В.С. Право в системе социальной регуляции. – М., 1986.,  216 с.
  34. Пеньков Е.М. Социальные нормы. – М., 1990.  – 244 с.
  35. Петражицкий Л. Теория права и государства в связи с теорией нравственности (1907)//История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.779-780.
  36. Петришин О. Верховенство права в системі правового регулювання суспільних відносин//Право України. – 2010. – №3.- С. 24-35.
  37. Платон. Государство//История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.29.
  38. Поленина С.В. Рациональная модель структуры законодательства и выбор вида и формы нормативного акта// Научные основи советского правотворчества. - Москва.-1981.- 314с.-С.157-158.
  39. Правова держава в контексті новітнього українського досвіду. Київ.1999.-248 с.- [80] А.Р.Мацюк, П.Ф. Мартиненко, Є.А.Тихонова, А.П.Заєць. Правнича природа законодавчих актів і методичні та практичні аспекти законотворчого процесу// Вдосконалення законодавства України в сучасних умовах. Збірник наукових статей Інституту законодавства Верховної Ради України. - Київ. - 1996.-    с.- С.78-79.
  40. Радищев А.Н. Опыт о законодавстве (1790)//История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.392.
  41. Реєнт О. Історичний, ідеологічний і теоретичний аспекти типології держави [Електронний ресурс] // www.history.org.ua/JournALL/xix/8/23.pdf.
  42. Світова класична думка про державу і право. Навч. Посібник/ Є.Ф. Безродний (керівник), Г.К. Ковальчук, О.С. Масний. – К.: Юрінком Інтер, 1999. – 400 с.
  43. Селіванов В. Методологічні проблеми запровадження конституційних принципів “верховенства права” і “верховенства закону”. - Право України 1997, № 6.- С. 8.
  44. Сумський Д.О. Основи держави і права. – Київ. – 1999.- 289 с.
  45. Тертишник В. Забезпечення верховенства права та концептуальні проблеми гармонізації законотворчого процесу. – Право України. – 2010. –  №12.- С. 74-79.
  46. Тимошенко В.І. Правова держава. Теоретично-історичне дослідження Київ, Наукова думка, Інститут держави і права.-1994. - 137 с.- С.66.
  47. Тимошенко Правова держава. Теоретично-історичне дослідження Київ, Наукова думка, Інститут держави і права.-1994. – С. 66
  48. Тимченко С.М., Бостан С.К., Легуша С.М  Актуальні проблеми теорії держави та права. Частина І. Актуальні проблеми теорії держави. – К., 2007. – 288 с.
  49. Тихонова Є.А. Методологічні основи побудови системи конституційного законодавства України. - Конституція України – основа подальшого розвитку законодавства. - Збірник наукових праць Інституту законодавства Верховної Ради України. - Київ.-1997.-    с.-С.57.
  50. Томас Гоббс. Левиафан, или материя, форма и власть государства церковного и гражданського//История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.192.
  51. Фігель М. В. Науковість у правотворчості як умова творення якісного правового закону//Наукові записки: Юридичні науки. – Т. 64. – 2007. – С. 98-101.
  52. Харченко Н.П. Поняття механізму держави, наукові пошуки теоретико-правової дефініції//Ученые записки Таврического национального университета им. В.И. Вернадского. Серия «Юридические науки». Т. 20(59). – 2007. - № 2. – 278-284.
  53. Шаповал В. Верховенство закону як принцип конституції України.// Право України. – 1999. - №1.- С.5-7.
  54. Экзамен по теории государства и права: 100 ответов на 100 возможных вопросов. – М., 1997. – 164 с.
  55. Ядранський Д.М. Соціальна норма, її сутність, різновиди норм/ Дмитро Миколайович Ядранський// Грані. - № 6 (68). – С. 123-126.
  56. Яков Козельський. Философические предложения, сочиненные надворным советником и правительствующего сената секретарем Яковым Козельским в Санкт-Петербурге 1768 года//История политических и правовых учений. Хрестоматия. Составитель и общая редакция Г.Г.Демиденко.- Харьков.-1999.-1078с.- С.340.
Обговорення
Обговорити (0 коментарів)

Авторизація:

Реєстрація / Забули пароль?
Публікація
Назва:
робоча програма з курсу проблеми теорії держави і права
(Робоча програма / Учбовий план)
Дата изменения:
12 березня 2013р., 3:17 PM
Оцінка:
Всього оцінок: 0

Оцінювати публікації можуть тільки зареєстровані користувачі

Просмотров: 10693

Опитування Наскільки легко користуватися системою "Херсонський Віртуальний університет"?
1 98
2 25
3 25
4 23
5 57
6 32
7 52
8 44
9 48
10 119
Всього голосів: 523
Результати...
Зареєструйтесь, щоб голосувати
Всі закладки...