Ван Гог Вінсент
Стефанішин Дмитро
Надіслав: Стефанішин Дмитро (19 березня 2013р.)
Вінсент Ван Гог - Біографія

    Невідомо - ким був Вінсент Ван Гог в минулому житті. У цьому житті від народився 30 березня 1853 року в селі Гроот Зюндер в провінції Північний Брабант близько південної межі Голландії. При хрещенні йому було дано ім'я Вінсент Віллем на честь його дідуся, а приставка Гог, можливо, йде від назви маленького містечка Гог, що стояв біля дрімучого лісу по сусідству з кордоном ...

    Його батько, Теодор Ван Гог, був священиком, і, крім Вінсента, в сім'ї було ще п'ятеро дітей, але тільки один з них мав для нього величезне значення - молодший брат Тео, чиє життя заплутаним і трагічним чином переплелася з життям Вінсента.

    Те, що у випадку з Вінсентом доля обрала фактор несподіванки, зробивши надзвичайно знаменитим і шанованим автора, при житті безвісного і упослідженого, починає проявлятися, як здається, вже в подіях 1890 року, вирішального для нещасного художника, в липні закінчився для нього трагічно. А починався цей рік з найкращих ознак, з тієї першої, єдиною і несподіваною продажу його картини "Червоні виноградники в Арлі".

    У січневому номері журналу «Меркюр де Франс» з'явилася перша захоплена критична стаття про його творчість за підписом Альбера Орье. У травні він переселився з психіатричної лікарні Сен-Ремі-де-Прованс в містечко Овер-на-Уазі, поблизу Парижа. Там він познайомився з доктором Гаше (художником-аматором, одним імпресіоністів), який його високо оцінив. Там він за два з невеликим місяці написав майже вісімдесят полотен. До того ж ознаки непересічну долю, чогось визначеного понад, проявляються з самого народження. За дивним збігом обставин, Вінсент з'явився на світ 30 березня 1853, день у день рівно через рік після того, як народилася мертвою первісток Теодорус Ван Гога та Анни Корнеліус Карбентус, який отримав при хрещенні те ж саме ім'я. Могила першого Вінсента була розташована поруч з церковної дверима, через який другий Вінсент проходив щонеділі свого дитинства.

    Повинно бути, це було не дуже приємно, крім того, в сімейних паперах Ван Гогів є пряма вказівка ​​на те, що ім'я мертвонародженого попередника часто згадувалося в присутності Вінсента. Але чи вплинуло це якимось чином на його "почуття провини" або його передбачуване деякими відчуття себе "незаконним узурпатором", залишається лише здогадуватися.
    Слідуючи традиції, покоління Ван Гогів обирали для себе дві сфери діяльності: церковну (Теодорус сам був сином пастора) і торгівлю витворами мистецтва (як троє братів батька). Вінсент піде як по першому, так і по другому шляху, але в обох випадках зазнає невдачі. Однак і той і інший накопичений досвід буде надавати великий вплив на його подальший вибір.
    Перша спроба знайти своє місце в житті сходить до 1869 році, коли, у віці шістнадцяти років, Вінсент надходить на роботу - за допомогою дядька, свого тезки (його пестливо називають дядько Сент) - у філію паризької художньої фірми «Гупіль», що відкрився в Гаазі . Тут майбутній художник вперше стикається з живописом і малюнком і збагачує досвід, який він отримує на роботі, пізнавальними відвідуваннями міських музеїв і рясним читанням. Все йде цілком вдало аж до 1873 року.
    В першу чергу це рік його переходу в лондонський філія «Гупіль», негативно позначилося на його майбутньому творчості. Ван Гог пробув там два роки і пережив хворобливе самотність, яке прозирає в його листах до брата, все більш і більш сумних. Але найгірше настає тоді, коли Вінсент, змінивши стала занадто дорогою квартиру на пансіон, який містить вдова Луай, закохується в її дочка Урсулу (за іншими даними - Євгенію) і виявляється відкинутим. Це перше гостре любовне розчарування, це перша з тих неможливих зв'язків, які з постійністю будуть затьмарювати його почуття.
    У той період глибокого розпачу в ньому починає дозрівати містичне розуміння дійсності, переростаючи в прямо-таки релігійне несамовитість. Його порив міцніє, витісняючи при цьому інтерес до роботи в «Гупіль». І вже не допоможе переклад в травні 1875 року в центральне відділення в Парижі, підтриманий дядьком Сентом в надії, що така зміна піде йому на користь. Першого квітня 1876 Вінсента остаточно звільняють з паризької художньої фірми, перейшла до того часу до компаньйонам Буссе і Валадон.
    Все більше утверджуючись у думці про своє релігійному покликання, Навесні 1877 року Ван Гог переїжджає в Амстердам до дядька Йоганнес - директору міської верфі - для того, щоб готуватися до вступних іспитів на теологічний факультет. Для нього, із захопленням читав «Про наслідування Христу», стати слугою Господа означало насамперед присвятити себе конкретній служіння ближньому, в повній відповідності з євангельськими постулатами. І велика була його радість, коли в 1879 році йому вдалося отримати посаду світського проповідника в Ваме, шахтарському центрі в Боринаже на півдні Бельгії. Тут він викладає шахтарям Закон Божий і самозабутньо допомагає їм, добровільно прирікаючи себе на злиденне існування: живе в халупі, спить на підлозі, харчується лише хлібом і водою, піддає себе тілесним катуванням. Однак місцевій владі не до смаку такі крайнощі, і вони відмовляють йому в цій посаді. Але Вінсент уперто продовжує свою місію християнського проповідника в розташованому неподалік селищі Ким. Тепер у нього немає навіть такої віддушини, як листування з братом Тео, яка переривається з жовтня 1879-го по липень 1880 року.
     Потім поступово в ньому щось змінюється, і його увагу звертається до живопису. Ця нова стезя не настільки несподівана, як може здатися. По-перше, заняття мистецтвом для Вінсента було не менш звичним, ніж читання. Робота в галереї «Гупіль» не могла не вплинути на відточування його смаку, а під час перебування в різних містах (в Гаазі, Лондоні, Парижі, Амстердамі) він ніколи не втрачав можливості походити по музеях.
Але в першу чергу саме його глибока релігійність, його співчуття до знедоленим, його любов до людей і до Господа знаходять своє втілення через художню творчість. «Треба зрозуміти визначальне слово, що міститься в шедеврах великих майстрів», - пише він Тео у липні 1880 року, - «і там виявиться Бог».
    У 1880 році Вінсент надходить в Брюсселі в Академію мистецтв. Однак через непримиренного характеру він вельми скоро її кидає і продовжує художню освіту самоучкою, використовуючи репродукції і регулярно займаючись малюнком. Ще в січні 1874 року в своєму листі Вінсент перераховував Тео п'ятьдесят-шість улюблених художників, серед яких виділялися імена Жана Франсуа Мілле, Теодора Руссо, Жюля Бретона, Констана Труайон і Антона Мауве. А зараз, на самому початку своєї художньої кар'єри, його симпатії до реалістичної французької та голландської школі дев'ятнадцятого століття ні в якій мірі не ослабли. До того ж соціальне мистецтво Мілле або Бретона, з їх народницької тематикою, не могло не знайти в ньому беззастережного послідовника. Що стосується голландця Антона Мауве, тут була ще одна причина: Мауве, поряд з Йоганнесом Босбоомом, братами Маріс і Йозефом Ізраельсом, був одним з найбільших представників Гаазької школи, найбільш значного художнього явища в Голландії в другій половині XIX століття, яка об'єднала французький реалізм барбізонської школи, що сформувалася навколо Руссо, з великою реалістичною традицією голандського мистецтва XVII століття. Мауве був ще до того ж далеким родичем матері Вінсента.
    І саме під керівництвом цього визнаного майстра в 1881 році, після повернення до Голландії (в Еттен, куди переїхали батьки), Ван Гог створює свої дві перші живописні роботи: «Натюрморт з капустою і дерев'яними черевиками» (нині в Амстердамі, в Музеї Вінсента Ван Гога) і «Натюрморт з пивним склянкою і фруктами» (Вупперталь, Музей Фон дер Хайдт).
Для Вінсента все ніби складається на краще, та й сім'я начебто задоволена його новим покликанням. Але незабаром відносини з батьками різко погіршуються, а потім і зовсім перериваються. Причиною тому знову ж таки його бунтарський характер і небажання пристосовуватися, а також нова, недоречна і знову нерозділене кохання до кузини Кеї, яка нещодавно втратила чоловіка і залишилася одна з дитиною. Втікши до Гааги, в січні 1882 року Вінсент зустрічає Христину Марію Хоорник на прізвисько Сін, повію старше його віком, алкоголічку, з дитиною, та ще вагітну. Перебуваючи в апогеї своєї зневаги до існуючих пристойності, він живе разом з нею і навіть хоче одружитися. Незважаючи на фінансові труднощі, він продовжує бути вірним своєму покликанню і завершує декілька творів. В більшості своїй картини цього самого раннього періоду - пейзажі, в основному морські і міські: тематика цілком у традиції Гаазької школи.
    Однак її вплив обмежується вибором сюжетів, оскільки для Ван Гога не були властиві та вишукана фактура, та опрацювання деталей, ті в кінцевому рахунку ідеалізовані образи, які відрізняли художників цього напряму. З самого початку Вінсент тяжів до зображення швидше правдивому, ніж прекрасного, намагаючись в першу чергу висловити щире почуття, а не просто добитися добротного виконання.

Характеристика творчості
   "Мальовничі портрети живуть своїм власним життям, виходять безпосередньо з душі художника, чого не може здійснити ніяка машина". Так виражає Ван Гог свою думку щодо широко поширеного в той час фотографічного портрета. Для Ван Гога портрет - це дослідження людської душі, спроба витягти на поверхню те, що зазвичай заховано в найбільш глибоких пластах свідомості. Портретну живопис Ван Гог вважав "лучшею і найбільш серйозну сторону мистецтва". Незважаючи на незвичайну техніку, портрети Ван Гога нерідко вражають своєю глибиною пізнання і вираження душі й думок зображеної людини.

   Що ріднить Ван Гога з його великим попередником, голландським художника Рембрандта ван Рейна? Правильно - обидва вони написали величезну кількість автопортретів, більш ніж будь-хто з інших великих художників. Подібно Рембрандту, Ван Гог пильно вивчав самого себе, і це було для нього дорогий до пізнання Всесвіту. На цій сторінці представлені багато з його знаменитих автопортретів різних років життя, в яких прозирає відчайдушна спроба діалогу художника із самим собою і глядачем.

   З усіх тем і жанрів образотворчого мистецтва, порушених Вінсентом, найбільшу увагу від нього дісталося саме пейзажу. Вінсент любив природу живою, гарячою, жагучою, прямо таки позаземної любов'ю, нескінченно далекою від холодного і утилітарного ставлення його сучасників. Тільки Ван Гог, сильний як ураган, і наївний, як дитя, міг написати такі поля, такі зірки, таке небо і такі дерева. Він палахкотів своєю любов'ю до природи, і згорав в ній, не замислюючись ні на хвилину ... На цій сторінці представлені кращі пейзажі Ван Гога різних років творчості.

Галерея Вінсента Ван Гога

Автопортрет з

перев'язаним вухом і трубкою

1889

Автопортрет з трубкою

1886

Автопортрет перед мольбертом

1887-1888

Пейзаж з будинком і орачем

1889

Церква в Овері

1890

Міст Ланглуа поблизу Арля

1888

Старий млин

1888

Питущі

1890

 

Обговорення
Обговорити (0 коментарів)

Авторизація:

Реєстрація / Забули пароль?
Публікація
Назва:
Ван Гог Вінсент
(Книга)
Дата изменения:
17 квітня 2013р., 6:38 PM
Оцінка:
Всього оцінок: 0

Оцінювати публікації можуть тільки зареєстровані користувачі

Просмотров: 9686

Опитування Чи брали Ви участь в дистанційному навчанні?
Мені це нецікаво 51
Ні, але хочу спробувати 155
Так, в ролі тьютора (студента) 180
Всього голосів: 386
Результати...
Зареєструйтесь, щоб голосувати
Всі закладки...