Губаренко Віталій Сергійович
Олійник Юрій Іванович
Надіслав: Олійник Юрій (30 жовтня 2009р.)
Мультимедійний проект "Культурний шар" :: Музика
Анотація

Для широкого кола користувачів

Мультимедійні дидактичні матеріали до курсу "Історія всесвітньої музики"

План
Біографія Губаренко В. С.
         Характеристика творчості
         Фонограми музичних творів
Біографія Губаренко В. С.

Губаренко Віталій Сергійович (13.06.1934, Харків - 5.05.2000, Київ) - композитор. Лауреат Державної премії УРСР ім. Т.Г.Шевченко (1984), народний артист України (1993).

Gubarenko.jpg

Закінчив як композитор Харківське музичне училище в 1955 році, а потім Харківську консерваторію по класі професора Д.Клебанова в 1960 році. Перші публічні концерти з виконанням його творів проходили вже в роки навчання в консерваторії.  Ще в студентські роки почав працювати викладачем теорії музики дитячої музичної школи, а потім музичним редактором Харківського обласного радіо. В 1961році почав викладацьку роботу на  кафедрі теорії музики й композиції Харківського інституту мистецтв, вів курси сольфеджіо, гармонії, інструментування, твору. Також вів клас композиції в Харківському музичному училищі. В 1961 році став членом Союзу композиторів СРСР. В 1967 році широкий резонанс мала його перша опера "Загибель ескадри", поставлена одночасно в театрах Києва, Одеси, Новосибірська. В 1972 році залишив викладання й перейшов на творчу роботу. З 1985 - жил і працював у Києві. Театральні добутки Губаренко ставилися на сценах провідних театрів, у тому числі в Києві, Москві, Петербурзі, Пермі, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Донецьку, Ашхабаді, у болгарському місті Русе. Його музика звучала у всіх республіках колишнього Радянського Союзу, а також у Болгарії, Німеччині, Польщі. Відомості про нього і його творчість утримуються в найвідоміших  німецькі й англійських музичних енциклопедіях. Твору Віталія Губаренко постійно звучать на провідних музичних фестивалях Київ-Музік-Фест, Прем'єри сезону, Харківські асамблеї. Їх виконують найвідоміші  українські диригенти й солісти. Твори В.Губаренко записані до фонду Українського радіо, на платівки й компакт-диски.

Характеристика творчості

Головними сферами реалізації творчого потенцалу Віталія Губаренко були твори для музичного театру й різноманітні жанри симфонічної музики. У своїй симфонічній творчості він експериментував з інструментальними складами, запропонував власний підхід до жанру камерної симфонії із  струнними інструментами соло, написав цикл невеликих за масштабами концертних п'єс  для дерев'яних духових інструментів з оркестром. Для його симфонічного стилю характерні контрасти напруженої експресії й ліризму, масштабності форм і камерності. Тяжіння до рельєфного  тематизму, заснованому на вільній трансформації фольклорних і побутових жанрів, сполучається в його симфонічних творах з  детальною розробкою барвистої оркестрової фактури, з її насиченістю складними поліфонічними прийомами.

В. Губаренко зайняв в українській музиці лідируюче положення як оперний композитор. Об'єднана наскрізним симфонічним розвитком оркестрова партія врівноважується в його операх такою ж важливою роллю вокальної складової. Вокальний стиль заснований на увазі до слова й мовної інтонації, на сполученні гнучкої декламаційності й виникаючих у кульмінаційних моментах мелодійних узагальнень. У кожному творі для оперної сцени композитор звертався до нетрадиційних рішень, використовуючи новації музичного театру ХХ століття. Наскрізні сцени за участю одного або двох персонажів з'єднують симфонічні або хорові інтерлюдії, розповідь про події переплітається з їхнім  відтворенням, час рухається лінійно й реверсивно. Композитор самостійно розробляв жанри "опери в листах", " опери-балету", " опери-ораторії", опери у вигляді монологів героїні, немов би спливаючих у пам'яті свідка її трагічної смерті. Опери В. Губаренко  ставилися в багатьох театрах України й Росії. Він став одним з першовідкривачів жанрів опери-симфонії  й балет-симфонії,  призначених і для театру, і для концертної естради. По числу й географії  виконань найбільший успіх випав на частку його  монооперы "Листа любові" ("Ніжність" у театральних версіях).

Твори:

 опери - Загибель ескадри по п'єсі А. Корнійчука, Київ, 1967), Мамай (по п'єсі Ю. Яновского "Дума про Британку", Київ, 1970), Лист любові (моноопера по новелі А. Барбюса "Ніжність", 1972), Перша заповідь (1973); балет - Кам'яний владар (за мотивами драми Лесі Українки, Київ, 1969); для оркестру - 2 симфонії (1962, 1965), сюїта з опери "Загибель ескадри" (1967), 2 сюїти з балету "Кам'яний володарь" (1970), поема Пам'яті Т. М. Шевченко (1962), концертино (1963), картина Купало (1971); для скрипки з оркестром. - Камерна симфонія (1967); для віолончелі з оркестром. - Концерт- Поема (1963); для скрипки з камерним оркестром - Капричіо (1973); для флейти з камерним оркестром - концерт (1965); для струнного оркестру - сімфоніета (1960); струнний квартет (1965); для голосу з фортепіано - цикли з поезії Йосипа Уткіна (1962), Кольори і настрої (слова І. Драча, 1965), 2 романси на слова Ф. Кривина (1966).

Фонограми музичних творів
назвавиконавець
1.
Концерт для флейти з оркестром.mp3
Національний симфонічний оркестр України, диригент Володимир Сіренко, соліст - О. Шеремета
2.Симфонічна поема пам'яті Т. Г. Шевченка (фрагмент)Національний симфонічний оркестр України, диригент Володимир Сіренко
3.Симфонія-балет "Зелені святки" частина 1 "Вулиця" (фрагмент)Національний симфонічний оркестр України, диригент Володимир Сіренко
4.Опера-балет "Вій". Пролог, частина 1Симфонічний оркестр Національної опери України, диригент - Іван Гамкало
5. Моно-опера "Листи кохання". Перший лист (фрагмент) 
6. Моно-опера "Листи кохоння". Останній лист (фрагмент)